CAUTARE
 
21.05.2015
Astazi vorbim despre intretinerea unui analizor des utilizat, si anume analizorul de umiditate. La Perten se numeste Aquamatic si este un analizor rapid la care se poate atasa si un modul de greutate hectolitrica. [...]
19.05.2015
In urmatoarele articole vom vorbi despre analizoarele de produse din domeniul agricol respectiv seminte, fainuri, furaje etc. Aceste aparate sunt utilizate pentru controlul calitatii produselor [...]
 Intretinerea echipamentelor pentru controlul calitatii cerealelor, fainurilor, alimentelor si nutreturilor
 NOUTATI » Intretinerea echipamentelor pentru controlul calitatii cerealelor, fainurilor, alimentelor si nutreturilor

In urmatoarele articole vom vorbi despre analizoarele de produse din domeniul agricol respectiv seminte, fainuri, furaje etc. Aceste aparate sunt utilizate pentru controlul calitatii produselor de panificatie si morarit, alimentelor si furajelor.

Un producator specializat pe aceste tipuri de analize este Perten Instruments (Suedia) care are un program complet de astfel de analizoare si accesorii necesare.

Incepem astazi cu unul dintre aparatele cele mai folosite - analizorul NIR care face citirea unui set larg de parametri (umiditate, proteina, ulei/grasime, cenusa, greutate hectolitrica, si multe altele).

La Perten acestea se numesc Inframatic si au nevoie de cateva precautii pentru utilizarea lor corecta:

a. La analizoarele de tip Inframatic unul dintre cele mai importante aspecte este acela de a fi pozitionat intr-un loc in care nu bate lumina direct pe aparat, deoarece atat un neon obisnuit cat si lumina solara pot influenta foarte mult analizele.

b. In cazul in care se foloseste modulul pentru faina trebuie sa aveti grija ca faina sa nu cada pe langa modul, iar in cazul in care totusi se ajunge acolo, sa se indeparteze cu grija si cu obiecte care nu deterioreaza sistemul de masura al aparatului.

c. Se recomanda ca anual, la revizia periodica, sa se inlocuiasca lampa deoarece isi pierde din calitati dupa aceasta perioada si poate influenta masuratorile.

d. Calibrarea acestora este foarte importanta si pentru efectuarea ei este nevoie de produsul pentru care se face calibrarea, analizat la toti parametrii doriti prin metode de referinta. Pentru o calibrare corecta este nevoie de cat mai multe probe din acel produs deoarece calibrarea este cu atat mai buna cu cat statistica probelor este mai de incredere.