SERVICII
Comercializare
Servicii de instalare si punere in functiune
Service
Decontaminarea hotelor si filtrelor
Consultanta tehnica
CAUTARE
 
09.04.2010
Continuam prezentarea modalitatii de intretinere a componentelor sistemului Brabender de analiza a fainii, venind in sprijinul utilizatorilor Analizorului pentru coca si calitatea fainii conform ICC 115/1 - FARINOGRAPH-E. [...]
23.03.2010
Calitatea fainii reprezinta una din problemele fundamentale pentru industria panificatiei. Astfel, pentru obtinerea produselor de buna calitate, este necesar ca sistemul de analiza a fainii sa fie cat mai bine intretinut. [...]
 DECONTAMINAREA HOTELOR SI FILTRELOR
 SERVICII » Decontaminarea hotelor si filtrelor cu sistemul Clarus S

Filtrele HEPA pot fi utilizate un timp mai indelungat in functie de aparatul de incarcare cu praf si alte particule in incaperea in care se lucreaza. Utilizate in conditii foarte bune, pot sa lucreze chiar si cativa ani. Totusi, particulele acumulate in filtre pot fi extrem de periculoase deoarece acolo se pot acumula sau dezvolta germeni foarte variate. De aceea atat pe timpul utilizarii cat mai ales inainte de inlocuirea acestor filtre ele trebuie sa fie decontaminate, atat pentru protejarea incintei cat si pentru protejarea personalului care lucreaza cu filtrele.

In mod normal aceasta decontaminare trebuie sa fie obligatorie inainte de inlocuirea filtrelor si executate odata pe an in restul timpului.

Pana acum se folosea ca agent de decontaminare formolul - o substanta care, pe langa faptul ca este toxica (cancerigena), necesita un timp indelungat pentru decontaminare.

Bioquell a dezvoltat un sistem de decontaminare bazat pe peroxid de hidrogen. Acesta are avantajul ca nu are toxicitatea formolului si decontaminarea dureaza mai putin – aproape 3 ore.

Procesul de decontaminare se bazeaza pe efectul peroxidului de hidrogen, substanta binecunoscuta ca avand un efect puternic dezinfectant si de biodezactivant.

Principiul de functionare este in linii mari cam asa:

Peroxidul sub forma de vapori la temperatura ridicata este pulverizat in incinta pana cand concentratia vaporilor atinge punctul de roua. In acest moment vaporii se vor condensa pe suprafetele mai reci depunand in acest fel peroxid in mod uniform in toata incinta eliberand radicalii liberi ce vor actiona rapid pentru decontaminare.

Stratul de condens care se formeaza poate fi foarte subtire fara a afecta reactivitatea peroxidului. in acest fel sunt protejate materialele si echipamentele aflate in incinta, permitandu-va sa faceti decontaminarea acestora fara teama ca vor fi deteriorate.

Testarea eficientei de decontaminare se poate face cu un indicator biologic utilizat in mod curent, Bacillus Stearothermophilus (BLS) si este recunoscut ca fiind rezistent la vaporii de H2O2 (de cateva ori mai rezistent decat multi alti agenti contaminanti sau microorganisme). Indicatorul cu BLS se prepara in mod normal din suspensie de spori inoculati pe placi de otel inox cu o densitate de populatie de minim 106 spori. Nivelul de inactivare dupa procesul de decontaminare se masoara prin incubare in mediu de cultura si analiza microbiologica.

Sistemul Clarus functioneaza in doua faze prin recirculare, ceea ce face sa nu fie nevoie de contact cu exteriorul hotei intregul proces inchizadu-se in generatorul de H2O2.

Prima faza este cea de conditionare, cand se prepara incinta si generatorul pentru conditia optima de lucru, reducand umiditatea din incinta.

Dupa incheierea conditionarii generatorul se comuta automat in faza de eliberare a vaporilor fierbinti de peroxid aceasta facandu-se in flux de aer. Apoi generatorul se comuta iar in faza de conditionare si inchizand astfel bucla.

In acest moment incepe faza de degazare. H2O2 este trecut printr-un catalizator – situat in interiorul circuitului de conditionare – si acesta descompune peroxidul in apa si oxigen. Procesul de aerare continua pana cand nivelul de peroxid scade sub 1 ppm intr-o zona de maxima siguranta.